lördag 17 oktober 2009

"Stugsista" ?

Lite svalt, så jag graderade upp elementen när vi kom hit. Blir snart varmare. Skrivit några mejl, ätit lite av icke GI-märkt föda m.m.

Ikväll middag hos goda vänner. Ska som alltid bli trevligt att umgås i goa vänners lag.

På måndag stängs sommarvattnet av. Så imorgon ska vi göra i ordning för den kallare årstid som närmar sig. Dock oklart när den exakt inträder. I Västerbotten, ja kanske också på andra ställen i landet, kallas motsvarande helg "stugsista".

Kommer den kallare årstiden med minusgrader? Ja det hoppas jag. För hur ska isfisket efter Mysingens abborre annars kunna fångas?

1 kommentar:

  1. Vad ska det bli av Årsta Havsbad? Frågan är befogad och det följande är en del av ett kommande inlägg i Årsta Havsbladet - ett infoblad för samtliga medlemmar i Årsta Havsbads Samfällighetsförening:
    "Det är ju väl känt att röster i Årsta Havsbad drar åt olika håll kring både detaljplaneförslaget och VA-frågan. Ett antal tycker att det är bra som det är; det behövs inte något annat än det samfällda sommarvattnet och stugorna bör helst likna dem som HSB uppförde under 1930-50-talen. Området ska primärt vara till för dem som vill vistas där under sommartid. Bevara sommarstaden är rubriken på utropen.
    Andra, och med dem undertecknarna, menar att även Årsta Havsbad behöver vidareutvecklas. De allmänna målen för en sådan vidareutveckling kan lämpligen beskrivas i termer av ett skärgårdssamhälle som lever året runt, där alla årets tider lockar till ett rikt friluftsliv och ett rimligt bekvämt boende oavsett man vill ha stugan som fritidshus eller permanenthus.
    I slutet på oktober i år gick Haninge kommun, Handelskammaren Östra Södertörn och Företagarna Haninge ihop om en aktionsplan för hållbar tillväxt och utveckling i Haninge 2010-2025. I 64 punkter angavs hur man gemensamt ska agera för att ge bästa plats för näringsliv, besökare och boende i Haninge. Kommunen skriver på sin blogg: ”Haninge växer kraftigt och har pekats ut som regional stadskärna i Stockholms regionala utvecklingsplan. Vi ser stora fördelar med att stärka samverkan kring projekt och planer som rör Haninges utveckling och tillväxt. Därför har vi tillsammans arbetat fram och kommit överens om den här aktionsplanen. Haninge har stora fördelar av att ligga mitt i stråket mellan Globen och den kommande storhamnen i Nynäshamn.”
    Vi menar att det är orimligt att i en sådan kommunal process avgränsa och mer eller mindre inhägna Årsta Havsbad som skulle det vara ett Skansenliknande reservat av museal karaktär. Det står ju nu helt klart att området kommer att förses med kommunalt VA – för möjligt bruk året runt. Den investeringen kommer på sikt att löna sig avsevärt för alla fastighetsägare, inte bara ekonomiskt utan framför allt miljömässigt. Men investerings- och driftkostnaderna bör definitivt även mötas av en generös inställning till byggrätterna. De föreslagna tio kvadratmetrarna som extra byggyta kommer inte att bli ytterligare tio kvadratmeter boyta eftersom energisparkraven på byggnationer kommer att kräva tjocka, isolerade väggar. Alla övriga föreslagna restriktioner pekar envist mot små kasernliknande lådor, där vi ställer oss klart tvivlande till om det verkligen inviterar de boende att rusta för en mer levande skärgårdsbygd.
    Vi i Årsta Havsbads Fastighetsägareförening kommer att fortsätta att kämpa för att Årsta Havsbad ska vidareutvecklas på ett variationsrikt och stilfullt sätt, där människor gärna vill vara och verka även under höst, vinter och vår. Det betyder inte att området ska förändras till en konventionell villaförort; vi tror inte att det finns någon som vill ha det så. Men det bör även i framtiden kunna byggas trevliga småstugor med utrymmen som täcker behoven hos en modern barnfamilj med gäster. Vi menar att lofthus skapar sådana möjligheter och vi värnar om att modern miljöteknik av typ solpaneler självklart ska tillåtas i detaljplanen."
    Undertecknat Ingwar Åhman-Eklund och Hans Gordon
    Det vi nu hoppas på är att politikerna i Haninge återtar styråran och inte enbart följer tjänstemännens snäva förslag till detaljplan för Årsta Havsbad, en plan som sakta men säkert kommer att strypa området intill stagnation och gradvis ihopskrumpning.

    SvaraRadera